
Program #NestleDlaNauki to nowa inicjatywa Nestlé Polska, która ma na celu wsparcie polskich środowisk naukowych w tworzeniu innowacyjnych rozwiązań w obszarze żywności.
Żywność dostarcza organizmowi człowieka niezbędnych składników odżywczych, stanowi budulec organizmu, jest źródłem energii i uczestniczy w procesie przemiany materii. Zatem to, co spożywamy ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia.
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) bezpieczeństwo żywnościowe to sytuacja, w której wszyscy ludzie przez cały czas mają fizyczny, społeczny i ekonomiczny dostęp do wystarczającej, bezpiecznej i odżywczej żywności, zaspokajającej ich potrzeby żywieniowe i preferencje dla prowadzenia aktywnego i zdrowego życia.
Żywność produkowana w sposób zrównoważony, przy jednoczesnym zabezpieczeniu sprawiedliwych i godziwych warunków życia to klucz do realizacji Agendy ONZ na rzecz zrównoważonego rozwoju.
Czynniki i trendy wpływające na bezpieczeństwo żywności to m.in. zmiana klimatu, zmiany zachowań i preferencji konsumentów i ich stylu życia, nowe źródła żywności i systemy produkcji, postęp technologiczny, gospodarka w obiegu zamkniętym.
Warto zatem propagować Program #NestleDlaNauki, którego tematem przewodnim pierwszej edycji w roku akademickim 2024/2025 jest rolnictwo regeneratywne. Wybór tego tematu na motyw przewodni tegorocznej edycji nie jest przypadkowy i wiąże się z nasilającymi się zmianami klimatycznymi, którym należy przeciwdziałać. Produkty Nestlé mają zasięg globalny, są obecne na półkach sklepowych w niemal każdym kraju na świecie, stąd firma w ramach społecznej odpowiedzialności nie pozostaje obojętna wobec naszej planety, środowiska i chce mieć istotny wpływ na spełnianie globalnych zobowiązań klimatycznych.
Działania zmierzające do osiągnięcia zerowej emisyjności netto w Nestlé opisuje „mapa drogowa”, która zakłada: 20% redukcji emisji do 2025 roku; 50% redukcji emisji do 2030 roku; zerową emisję netto gazów cieplarnianych najpóźniej do 2050 roku.
Na zdjęciu w środku prof. Anna Dąbrowska
Pierwsza edycja programu #NestleDlaNauki dobiegła końca. Rada programowa wyłoniła laureatów konkursu grantowego. Jako członek Rady Programowej miałam przyjemność oceniać projekty, które pokazują, jak ogromny potencjał drzemie w młodych naukowcach. Zgłoszone pomysły – 16 wniosków nadesłanych przez studentów i doktorantów z całej Polski –pokazały, że innowacje i nauka mogą realnie przyczynić się do rozwoju zrównoważonego rolnictwa.
Pierwszy grant został przyznany zespołowi ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie za projekt pt. „Badanie jakości i bezpieczeństwa wybranych surowców żywnościowych pochodzących z upraw rolnictwa regeneratywnego”.
Drugi nagrodzony projekt „Wartość odżywcza pszenicy zwyczajnej i kukurydzy zwyczajnej w systemie rolnictwa regeneratywnego z uwzględnieniem użyźniania gleby frasem owadzim i mikroorganizmami pożytecznymi" został nadesłany przez zespół z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Oba projekty otrzymają dofinansowanie w wysokości 40 000 zł. Dzięki grantom zwycięskie zespoły będą mogły przeprowadzić badania, których wyniki pomogą przeanalizować zależności między wartością odżywczą plonów a ich pozyskiwaniem w ramach systemu upraw regeneratywnych.
Gratulacje dla zwycięzców i wszystkich uczestników tej edycji konkursu grantowego.
Mam nadzieję, że kolejne edycje Programu znajdą zainteresowanie wśród studentów i doktorantów naszej uczelni.
Prof. dr hab. Anna Dąbrowska, Katedra Badań Zachowań Konsumentów, Instytutu Zarządzania Kolegium Zarządzania i Finansów SGH